اندازه گيري غلظت كلروفيل در مزرعه با استفاده از كلروفيل متر SPAD-502
ضمن تشکر فراوان از دوست عزیزم جناب آقای دکتر مجید قربانی جاوید، اساس کار دستگاه کلروفیل متر دستی در زیر آورده می شود.
اساس اندازهگيري دستگاه كلروفيل متر دستي :
كلروفيل متر غلظت نسبي كلروفيل برگ را بر اساس مقدار نور عبور كرده از برگ، در دو طول موجي كه جذب كلروفيل در آنها تفاوت دارد، نشان ميدهد. بيشترين جذب كلروفيل در دو طول موج قرمز و آبي و كمترین جذب در طول موج سبز بوده و در طول موج مادون قرمز كلروفيل هيچ جذبي ندارد. بنا براین اساس کار این دستگاه بر مبنای اختلاف بین نور قرمز تابیده شده به برگ با نور قرمزدور عبور کرده از برگ می باشد. زیرا نور قرمز در صورت زیاد بودن کلروفیل در برگ به مقدار بیشتری جذب می شود.
بر اين اساس طول موج انتخاب شده براي اندازهگيري بوسيله دستگاه، طول موج قرمز (كه بيشترين جذب را داشته و تحت تاثير كاروتن قرار نميگيرد) و طول موج مادون قرمز (كه جذب آن بسيار كم است) ميباشد.
نحوه كار كلروفيل متر بدين ترتيب است كه در قسمت اول Illuminating يا توليدكننده نور قرار داشته و نور قرمز و مادون قرمز توليد ميكند و نور پس از گذشتن از نمونه برگ به يك سري گيرنده يا Receptors رسيده كه نور عبوري را به علایم الكتريكي آنالوگ تبديل ميكند. اين علائم به وسيله يك آمپليفاير تقويت شده و پس از آن بوسيله يك تبديل كننده به علائم ديجيتال تبديل ميشود. سپس آن علائم به وسيله ميكرو پروسسور تفسير شده و عدد ديجيتالي در صفحه نمايش نمايان شده و به صورت اتوماتيك در حافظه نگهداري ميشود.
باید توجه داشت که عدد SPAD به هیچ عنوان مقدار کلروفیل را مشخص نمیکند بلکه تخمینی از غلظت کلروفیل را نشان می دهد. این عدد همبستگی بالایی با مقدار کلروفیل برگ دارد
در ابتدا پس از روشن کردن دستگاه یکبار آن را بدون قرار دادن برگ در محفظه برگ قرائت نمایید تا دستگاه کالیبره شود و سپس کار قرائت را از ۳ نقطه از هر برگ انجام و بعد میانگین سه نقطه را با دگمه اَوریج مشخص کنید. لازم به ذکر است نمونه برداری نباید از روی رگبرگ ها انجام شود.
عدد اسپاد همبستگی بالایی با میزان کلروفیل و نیتروژن در برگ دارد.

می توانید برای اطلاعات بیشتر مقالات مفید در این زمینه را از اینجا دانلود کنید
منبع:
حسیبی، پ. 1386. بررسی فیزیولوژیکی اثر تنش سرما در مرحلهی گیاهچهای ژنوتیپهای مختلف برنج. رساله دکتری دانشگاه شهید چمران اهواز. ص.145.
عضو هیات علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز هستم و این وبلاگ را برای به اشتراک گذاشتن تجربیات شخصی در زمینه علوم زراعت و فیزیولوژی گیاهان زراعی با دانشجویان و دانش پژوهان علاقه مند و همچنین ذکر نکاتی ادبی و اخلاقی برای اشاعه فرهنگ آموزش رایگان برای همه ایرانیان ایجاد کرده ام. مطمئنا این وبلاگ دارای کاستی های فراوانی است که امیدوارم با در نظر گرفتن نظرات ارزشمند شما آن را روز به روز بهبود بخشم.