هایدروپونیک
آبكشت فن کشت گياهان بدون خاک۲ و يا خارج از خاک ميباشد، يعني گياه چرخه کامل زندگي و تمام مراحل رويشي و زايشي خود را بدون تماس ريشه با محيط طبيعي خود يعني خاک انجام ميدهد. در اين روش رشد ريشه ها به چند طريق امكانپذير است. 1- در هوا که بايد بسيار مرطوب نگهداشته شود، 2- در آب که بايد خوب هوا دهي شود و3- در برخي مواد جامد غير از خاک (بستر) که رطوبت را در خود نگهدارند. آب موجود در اطراف ريشه ها بايد حاوي ترکيبات متعادلي از تمامي عناصر ماکرو و ميکروي مورد نياز گياه باشد. اين فنآوري بايد اجازه رشد و نمو گياه از بذر تا بذر را بدهد. به عبارت ديگر آبكشت روشي براي پرورش گياهان در يک محيط به غير از خاک ميباشد. اين روش که در سطح وسيعي در جهان در حال توسعه ميباشد براي توليد گياهان زراعي و باغي مورد استفاده قرار ميگيرد. در اين روش تغذيه ريشه گياه بوسيله يک محيط مايع معدني به نام محلول غذايي (محيط کشت) انجام ميشود. اين محلول حاوي آب، اکسيژن محلول و عناصر معدني ضروري كه عموماً بصورت يونهاي حاصل از نمکهاي محلول و گاهي بصورت کلاتهاي آهن ميباشد. بستر در آبكشت بعنوان يک تکيه گاه براي استقرار بذر و نگهداري اندام هوايي و تسهيل اكسيژنرساني بکار ميرود. اين بستر نبايد هيچگونه نقش غذايي داشته باشد و بايد از نظر شيميايي خنثي باشد. بسترها بر روي محفظهاي از جنس پلاستيک، گلدان و يا ليوان كه نور به درون آن نفوذ نميكند قرار ميگيرند. در پژوهشکده بيوتکنولوژي کشاورزي اين محفظهها ظروف پلاستيکي (Rice box) با گنجايش 18 ليتر محلول غذايي ميباشند. روش آبكشت در گلخانهها و يا در زير سايبانهاي پلاستيکي با مساحتهاي زياد انجام ميگيرد.
مزاياي آبكشت:
1- پرورش گياهان به اين روش در هر کجا امکان پذير است و محصولات را ميتوان در مناطقي که داراي خاکهاي نامناسب و يا خاکهاي آلوده به بيماري هستند نيز پرورش داد.
2- تراکم در واحد سطح آبكشت بالا است. در اين روش ميتوان برخي از محصولات را در مکاني کوچک در دوره زماني کوتاه پرورش داد. همچنين اين امکان وجود دارد که بتوان محصولات را در چند سطح يا طبقه بر روي يکديگر کشت کرد. با توجه به اينکه حمل محصولات به بازار هزينة بالايي دارد، ميتوان با احداث گلخانه در مرکز شهر مسافت و هزينه هاي حمل را کاهش داد. در ژاپن پرورش سبزيجات در فروشگاههايي در مرکز شهر انجام ميشود. صرفه جويي در هزينههاي حمل و نقل و مفيد بودن و بهرهمند شدن از توليد سبزي تازه، جبران کننده افزايش قيمت چنين مکانهايي در مرکز شهر ميباشد.
3- کارهاي سنگين مانند تهيه زمين و آبياري و غیره كاهش مييابد.
4- در يک طراحي خوب، يک سيستم آبكشت دقيق از ميزان آب کمتري به نسبت کشت محصولات باغي در خاک استفاده ميكند.
5- در آبكشت نياز به سمپاشي کاهش مييابد، در اين سيستم بيماريهاي خاکزي را ميتوان به آساني ريشهکن کرد. همچنين در اين سيستم بيماريهاي انگلي و انساني وجود ندارد.
6- مشکل علفهاي هرز در اين روش به چشم نميخورد.
7- از آنجايي که محلول غذايي آبكشت ميتواند با ايجاد سيستمهاي بازيافتي يا چرخشي مورد استفاده قرار گيرد، امکان کاهش آلودگي زمين و آب رودخانه ها فراهم ميگردد.
8- در اين روش امكان کنترل شرايط محيطي آسانتر است. در گلخانهاي که کارکرد عواملي مانند نور، درجه حرارت، رطوبت نسبي و ترکيب گازهاي گلخانهاي بهطرز ماهرانهاي طراحي و اجرا شده و در عين حال محلول دهي مناسب با يک برنامه زمانبندي مناسب انجام شود، بهراحتي ميتوان شرايط محيطي را کنترل کرد.
9- کنترل شيميايي منطقه رشد ريشه در اين روش آسان است. مسموميتهاي ناشي از وجود نمکهاي معدني محلول غذايي را ميتوان با شستشو از محيط ريشه خارج کرد. همچنين مقادير pH و هدايت الکتريکي را ميتوان تنظيم نمود. علاوه بر اين ميتوان از بروز مشکلات ناشي از تجمع نمکهاي معدني در منطقه رشد ريشه که در کشتهاي خاکي اتفاق ميافتد جلوگيري کرد.
10- آيش در برنامه تناوب محصولات وجود ندارد.
11- استقرار گياهان در اين روش اسانتر است.
معايب آبكشت:
1- سنگيني هزينههاي ساخت و راهاندازي اوليه اين سيستم در هر هکتار پرورش دهندهگان را ملزم به کاشت محصولاتي ميکند که زمان و مقدار برگشت هزينهها در توليد آنها سريع و زياد است.
2- مهارت و دانش فني بايد همراه با اجراي صحيح و شايسته طرح باشد. آموزش و تربيت متصدي گلخانه بايد در ارتباط مستقيم با مسايل اجرايي حين دوره رشد گياهان باشد. آگاهي نسبت به نحوه رشد و نمو گياهان و مباني تغذيه گياهي داراي اهميت ويژهاي است.
3- آفات و بيماريها در صورت عدم مراقبت ميتوانند به سرعت در سراسر گلخانه پراکنده شوند.
4- اين سيستم معمولاً فاقد منافع و فوايد حاصل از زندگي گياهان در خاک است.
انواع سيستمهاي آبكشت:
1- سيستمهاي بدون سوبسترا ( عمدتاًً کاربرد تحقيقاتي دارند).
2- سيستمهاي همراه با سوبسترا (با استفاده ازپرليت، پشم سنگ و غیره با کاربردهاي تجاري).
به سبب اهميت بکارگيري سيستمهاي بدون سوبسترا در کارهاي تحقيقاتي صرفاً به اين سيستمها ميپردازيم.
سيستمهاي آبكشت بدون سوبسترا (بدون مواد زمينه اي):
به عنوان ساده ترين سيستمها ميتوانند در نظر گرفته شوند چون در آنها محلول غذايي بطور مستقيم در ارتباط با ريشه گياه بوده و تنها نقش عامل تغذيهاي گياه را به عهده دارد، بعلاوه مشکلات ناشي از کاربرد سوبسترا (خريد،تعبيه،تجديد و حذف آن) وجود ندارد. مزيت ديگر اين تکنيک اينست که آلودگي زدايي سيستم نسبتاً ساده خواهد بود ولي برعکس در اين سيستمها مشکل هوادهي ريشه بايد حل شود. در واقع يک محلول غذايي به تنهايي نميتواند اکسيژن مورد نياز گياه را تامين کند و بايستي راهي جهت غني کردن محلول غذايي از اکسيژن محلول پيدا کرد. در رابطه با اين پارامتر (سيستم بدون سوبسترا) سه روش مختلف وجود دارد:
1- اکي کالچر يا کشت روي محيط مايع.
2- روش NFT ۳يا تغذيه ريشه بوسيله يک فيلم و يک لايه نازک از محلول غذايي.
3- ايروپونيک (Aeroponics).
1- اکي کالچر
قديميترين روش استفاده از محلول غذايي ميباشد و سابقه کاربرد آن به سال 1860 ميلادي بر ميگردد. در اين روش ريشههاي گياهان در يک محيط کاملاً مايع شناور بوده و تغذيه ميشوند (روشي که هم اکنون در پژوهشکده بيوتکنولوژي کشاورزي بکار مي رود) . محلول غذايي در اين روش، ساکن و در يک محفظه ميباشد که عموماً از مواد پلاستيکي مات و غير شفاف و يا حتي يک سطل پلاستيکي تشكيل ميشود. از نفوذ نور به داخل محفظه بايد جلوگيري گردد تا شرايط تاريکي براي ريشه فراهم باشد. چون محلول غذايي ساکن ميباشد مقدار اکسيژن موجود جهت انجام وظيفه ريشه کم و ناکافي است. جهت جلوگيري از خفگي نسبي که به آن هيپوکسي گفته ميشود بايد محلول غذايي با داخل کردن هوا از نظر اکسيژن غني گردد، اين کار را ميتوان بوسيله پمپ آکواريوم انجام داد. عمل هوا رساني ميتواند مداوم باشد ولي عملاً در بيشتر موارد نامداوم بوده و بصورت دورههاي نيم ساعتي يا يک ساعتي چند بار در روز انجام ميگيرد. البته با اين عمل از تجمع يونها در يک محل و ايجاد گراديان غلظت يونها در محلول غذايي جلوگيري بعمل ميآيد.
جهت جبران از دست دادن آب از طريق تعرق محلول غذايي بايد بطور منظم بوسيله آب مقطر کامل شود. محلول غذايي در طول زمان از نظر مواد غذايي و عناصر معدني ضعيف شده و بايد هنگامي که غلظت يونهايي که از همه بيشتر مصرف ميشوند (مانند -NO3و+K) به نصف رسيد، تجديد شود. روش اکي کالچر منحصراً در کارهاي تحقيقاتي بکار ميرود و با اين روش ميتوان بيلان دقيق مصرف آب و عناصر معدني بوسيله گياه را محاسبه كرد. اين تکنيک امروزه جهت مطالعات فيزيولوژي تغذيه گياه بسيار کاربرد داشته و با اين روش ميتوان تغييرات جذب آب و يونها را اندازه گيري کرد و تغييرات سريع در ترکيب مواد معدني محيط غذايي بوجود آورد و مثلاً کمبود يا سميت و ساير عوارض آنها را بررسي کرد. همچنين از اين روش ميتوان در آزمايشهاي بررسي تنشهاي شوري، سرما ، گرما، فلزات سنگين، آرسنيک و... بهره جست. در اين روش دسترسي به کل سيستم ريشهاي بدون خراب کردن آن جهت مطالعات، عملاً ممکن است ولي کاربرد اکي کالچر براي توليد در سطوح زياد گلخانهاي کاري مشکل است.
از ديگر معايب اين روش مسدود شدن لولههاي هوادهي به سبب رسوبات ميباشد و عيب ديگر آن اينست که محلول غذايي بايد بطور منظم و هر چند روز يکبار تعويض گردد.
2- NFT
اين روش در سال 1979 در انگلستان توسط کوپر ابداع گرديد و تنها تکنيک بدون سوبسترايي است که در کشت سبزي و صيفي انجام ميشود. به خاطر وجود اشکال در هوارساني در يک محيط مايع ساکن، اکسيژن رساني بوسيله جريان محلول غذايي به صورت يک لايه نازک (فيلم) انجام ميشود. بدينصورت محلول غذايي در قسمت سطحي در حال حرکت آرام خود از طريق تبادلات با هواي آزاد از نظر اکسيژن محلول غني ميشود. آبهاي جاري در رودخانهها به همين ترتيب از اکسيژن غني ميشوند. البته مشکل کاهش اکسيژن در هر دو مورد با بالا رفتن درجه حرارت هوا وجود دارد. لايه نازک محلول غذايي به صورت جويبارهاي کوچک درون ناودانهاي مخصوص با شيب کم (حدود 1 تا 2 درصد) جاري شده و ريشههاي گياهان را مشروب ميسازد. اضافي مايع غذايي در انتهاي پاييني ناودانها در يک مخزن جمع شده و سپس مورد استفاده مجدد قرار ميگيرد. در عمل ناودانها از مواد پلاستيکي با پهناي 20 سانتيمتر و طول حداکثر 20 متر ساخته ميشوند. وجود شيب 1 تا 2 درصد کاملا" ضروري است وگرنه موجب توقف و تجمع موضعي محلول غذايي ميشود.
عيب اين روش اينست که گياهان در ابتداي ناودانها از نظر تغذيه و هوادهي ضعيف خواهند شد. بدين ترتيب در بعضي NFT هاي جديد به هر گياه بطور انفرادي و با کمک کاپيلاريته يا لولههاي مويين محلول غذايي داده ميشود.
به منظور ايجاد شرايط ژئوتروپيسم (زمين گرايي) مجموعه ناودانها در زير لايهاي از پلي اتيلن که از درون سياه و از بيرون سفيد است محبوس ميباشند. بعد از چند روز ريشهها به صورت چنگک درون هم رفته و توليد نوعي فرش در کف ناودانها ميکنند. در اين روش محلول غذايي بايد به طور مداوم از نظر حجم و غلظت تکميل و تنظيم گردد. اين عمل در محفظههاي مخصوص که محلول غذايي پس از مصرف در آنها ذخيره ميشود به صورت اتوماتيک و به کمک سوند انجام ميگيرد. وجود يک شناور در مخزن سبب ميشود که وقتي حجم کلي محلول غذايي در محفظه کاهش يافت عمل اضافه کردن آب به طور اتوماتيک انجام گيرد.
اگر غلظت نمکهاي معدني کاهش يابد وجود يک سوند که به دستگاه اندازهگيري هدايت الکتريکي متصل است به طور خود کار سبب کامل شدن محلول غذايي ميشود. وجود يک الکترود pH سبب تنظيم pH در صورت نياز خواهد شد. اين سيستمها از نظر تکنولوژي ساده بوده و با استفاده از مواد کم خرج و ارزان قيمت مجدداً قابل استفاده خواهند بود.
3- سيستم ايروپونيک(Aeroponics)
يک روش جديد آبكشت است که در آن ريشههاي گياه نه با محيط مايع و نه با محيط جامد در تماسند، بلکه تغذيه گياه بواسطه يک مه و ابر (Mist) غذايي ناشي از پودر شدن يا اسپري محلول غذايي در يک محفظه بسته انجام ميشود. توليدکننده مه در ته محفظه کشت قرار گرفته و عمل پاشيدن محلول غذايي را به صورت قطرات ريز انجام ميدهد. محلول غذايي تحت فشار از يک لوله وارد شده و به صورت قطرات ريز به درون محفظه بسته تزريق ميگردد. اين سيستم بطور کلي داراي پيچيدگي بيشتري از ساير سيستمهاي (Soil less) است.
فضاي ريشه هميشه اشباع از يک مه غذايي است که بر روي ريشهها نشسته و به صورت جويچههاي ريزي روي ريشهها جاري شده و عمل تغذيه ريشه انجام و اضافي آن در يک مخزن جمع و مورد استفاده مجدد قرار ميگيرد. در اين سيستم هوارساني بهتري انجام ميشود و عموماً مهپاشي به صورت دورههاي ربع ساعتي يا نيم ساعتي با يک مکث چند دقيقهاي در طول شبانه روز ( در شب مكث طولانيتر است) انجام ميشود. اين روش بيشتر به منظور تحقيقات و مطالعات بر روي سيستم ريشهاي گياهان انجام ميگيرد ( در روش اکي کالچر در هم رفتن ريشهها سبب مشکل شدن جدا کردن آنها از يکديگر ميشود ولي در ايروپونيک اينگونه نيست و فضاي کافي براي توسعه ريشهها وجود دارد).
اهميت کنترل pH در روش آبكشت:
کنترل pHدر شرايط آبكشت يکي از مهمترين مسايلي است که بايد مورد توجه قرار گيرد. pH محيط کشت به سبب فعاليتهاي ريشه گياه به طور مداوم تغيير کرده لذا بايد به طور روزانه pH محيط را توسط دستگاه pH Meter تنظيم كرده و در حدود 4/5 تا 5/5 ثابت نگه داشت.
براي اين منظور از KOH با غلظت 1 نرمال به عنوان باز و HCl با غلظت 1 نرمال به عنوان اسيد استفاده ميگردد. در صورتيکه pH از 4/5 بالاتر رود با افزودن يک يا چند قطره اسيد آن را به pH مورد نظر کاهش ميدهيم و چنانچه pH از 4/5 پايينتر رود با افزودن يک يا چند قطره باز آن را به pH مورد نظر ميرسانيم تا حداکثر امکان جذب عناصر ميکرو و ماکرو فراهم شده واز رسوب عناصر و همچنين فعاليت جلبکها ممانعت گردد.
نحوه تهيه محيط کشت يوشيدا بر اساس متد يوشيدا و همکاران(1976)
|
ml of stock/100 L solution |
gr/1 L |
Macro elements |
|
125 ml |
91.4 |
NH4NO3 |
|
125 ml |
35.6 |
NaH2 PO4.H2O |
|
125 ml |
71.4 |
K2SO4 |
|
125 ml |
117.35 |
CaCl2.2H2O |
|
125 ml |
324 |
MgSO4.7H2O |
هر یک عناصر فوق (ماکرو) را پس از توزين در يك ارلن يك ليتري ريخته و با اضافه كردن آب مقطر حجم آن را به يك ليتر ميرسانيم (استفاده از همزن مغناطيسي الزاميست ).
|
ml of stock/100 L solution |
gr/1 L |
Micro elements |
|
125 ml |
1.5 |
MnCl2.4H2O |
|
0.074 |
NH4)6Mo7O24.4H2O) | |
|
0.035 |
ZnSO4.7H2O | |
|
0.934 |
H3BO3 | |
|
0.031 |
CuSO4.5H2O | |
|
7.7 |
FeCl3.6H2O | |
|
11.9 |
C6H8O7.H2O |
تمامي عناصر فوق (ميكرو) را پس از توزين در يك ارلن يك ليتري ريخته و با اضافه كردن آب مقطر و 50 ميلي ليتر اسيد سولفوريك 98 درصد حجم آن را به يك ليتر ميرسانيم (استفاده از همزن مغناطيسي الزاميست).
نحوه تهيه محيط کشت هوگلند بر اساس متد هوگلند (1950)
|
ml of stock/100 L solution |
gr/1 L |
Macro elements |
|
100 ml |
115 |
NH4H2PO4 |
|
600 ml |
107 |
KNO3 |
|
400 ml |
236 |
Ca(NO3)2.4H2O |
|
200 ml |
246 |
MgSO4.7H2O |
|
150 m l |
5 |
Fe – EDTA |
|
ml of stock/100 L solution |
gr/1 L |
Micro elements |
|
100 ml |
0.38 |
H3BO3 |
|
0.22 |
ZnSO4.7H2O | |
|
1.02 |
MnSO4.4H2O | |
|
0.08 |
CuSO4.5H2O | |
|
0.02 |
NH4)6Mo7.O24.4H2O) |
توجه شود كه pH محلول بايد بين 5/5 و 8/5 نگه داشته شود
عضو هیات علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز هستم و این وبلاگ را برای به اشتراک گذاشتن تجربیات شخصی در زمینه علوم زراعت و فیزیولوژی گیاهان زراعی با دانشجویان و دانش پژوهان علاقه مند و همچنین ذکر نکاتی ادبی و اخلاقی برای اشاعه فرهنگ آموزش رایگان برای همه ایرانیان ایجاد کرده ام. مطمئنا این وبلاگ دارای کاستی های فراوانی است که امیدوارم با در نظر گرفتن نظرات ارزشمند شما آن را روز به روز بهبود بخشم.