اندازه گیری عناصر سدیم، پتاسیم به روش هامادا و النای (1994)
ابتدا اندام هوایی گیاه برداشت شده و سپس نمونهها درون پاکت کاغذی قرار داده شد و در آون با دمای 60 درجه سانتی گراد به مدت 48 ساعت خشک گردید. نمونه های خشک شده با استفاده از دستگاه آسیاب به پودر ریزی تبدیل شدند و بدین ترتیب نمونهها جهت انجام مراحل بعدی کار آماده شدند.
1-ابتدا 1/0 گرم از نمونه آسیاب شده را توزین و درون فالکون 15 میلی لیتری قرار دادیم.
2- 10 میلی لیتر اسید استیک گلایسیال 1/0 نرمال روی هر یک از نمونهها ریختیم و به مدت 24 ساعت در محیط آزمایشگاه نگهداری نمودیم.
3- پس از 24 ساعت نمونهها را به مدت 2 ساعت درون بن ماری (حمام آب گرم) با دمای حدود 70 تا 90 درجه سانتی گراد قرار دادیم.
4-پس از طی 2 ساعت نمونهها را از بن ماری خارج نموده و توسط قیف و کاغذ صافی واتمن 41، صاف نموده، عصاره حاصل را درون فالکون 15 میلی لیتر دیگری قرار دادیم.
5-حدود 15 تا 20 دقیقه قبل از قرائت، دستگاه فلم فتومتر را روشن نمودیم تا کاملاً گرم شود. فیلتر دستگاه را بر حسب نیاز روی عنصر سدیم یا پتاسیم قرار دادیم.
6-برای کالیبراسیون دستگاه ابتدا به دستگاه آب مقطر دادیم و آنرا روی صفر تنظیم کردیم. سپس محلول استاندارد 100 ppm سدیم ویا پتاسیم را که قبلاً آماده کرده بودیم به دستگاه دادیم و آنرا روی عدد 100 تنظیم نمودیم. در واقع دستگاه را بین دو عدد 0 و 100 کالیبره کردیم.
7- سپس نمونهها را با دستگاه قرائت کردیم. چنانچه اعداد نمونهها خارج از محدوده 0 و 100 بود نمونهها رقیق شدند و هر چه عدد حاصل بیشتر از 100 بود نسبت رقت را بیشتر نمودیم.
8- سپس عدد حاصل از دستگاه را روی منحنی پیدا کرده و غلظت معادل آنرا به mg/Kg محاسبه نموده و عدد حاصل از منحنی را درون فرمول زیر گذاشته و میزان سدیم یا پتاسیم گیاه را بر حسب میلی گرم بر گرم بهدست آوردیم.
A= y × 100/1000 × 1000/2
y= عدد حاصل از منحنی بر اساس mg/Kg
A= میزان سدیم یا پتاسیم mg g-1
۲= وزن خشک اولیه gr
منابع:
Hamada, A. M., and EL-enany, A. E., 1994. Effect of NaCl salinity on growth, pigment and mineral element contents, and gas exchange of broad bean and pea plants. Biologia Plantarum, 36: 75- 81.
فرانک طهماسبی. پیمان حسیبی. موسی مسکرباشی. ۱۳۸۹. بررسی فیزیولوژیکی اثر آبیاری با آب شور از منابع NaCl و CaCl2 بر سه ژنوتیپ کلزا (Brassica napus L)در شرایط آب و هوایی اهواز. پایان نامه کارشناسی ارشد. دانشگاه شهید چمران اهواز. ۱۱۴ صفحه.
عضو هیات علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز هستم و این وبلاگ را برای به اشتراک گذاشتن تجربیات شخصی در زمینه علوم زراعت و فیزیولوژی گیاهان زراعی با دانشجویان و دانش پژوهان علاقه مند و همچنین ذکر نکاتی ادبی و اخلاقی برای اشاعه فرهنگ آموزش رایگان برای همه ایرانیان ایجاد کرده ام. مطمئنا این وبلاگ دارای کاستی های فراوانی است که امیدوارم با در نظر گرفتن نظرات ارزشمند شما آن را روز به روز بهبود بخشم.