اندازهگیری میزان کل قندهای محلول برگ به روش تغییر داده شده اشليگل (1986)
طرز تهیه محلولها:
1- محلول سولفات روی 5% : 5 گرم سولفات روی در آب مقطر حل، و به حجم 100 میلی لیتر رسانده شد.
2- محلول هیدروکسید باریم 3% نرمال: 725/4 گرم پودر هیدروکسید باریم را در آب مقطر حل، و به حجم 100 میلیلیتر رسانده شد.
3- محلول 5% فنل: 5 گرم پودر فنل را در آب مقطر حل، و به حجم 100 میلیلیتر رسانده شد.
4- محلول الکل اتیلیک 80%
روش انجام آزمایش:
1- نمونه برگی خشک شده در آون، از الك با مش 8 عبور داده شد.
2- 1/0 گرم از نمونه آسیاب شده وزن و درون فالکون ريخته شد.
3- مقدار 15 میلیلیتر اتانول 80% که قبلا آن را گرم نموديم به ارلن اضافه کرده و به مدت 20 ثانیه ورتکس شد.
4- نمونهها در دستگاه سانتریفیوژ به مدت 10 دقیقه با سرعت 3000 دور در دقیقه سانتریفیوژ گردیدند.
تذکر1: به جای سانتریفیوژ میتوان با استفاده از قیف و کاغذ صافی نمونهها را در فالکون 50 میلیلیتری صاف نمود و 5 مرتبه آن را با 5 میلیلیتر اتانول شستشو و حجم آن را به 40 میلیلیتر رساند.
تذکر2:فاز مایع جدا شده برای اندازهگیری قند و بخش جامد باقیمانده برای اندازهگیری نشاسته نگهداري شدند.
5- فالکونهای حاوی عصاره به مدت 24 ساعت در آون با دمای50 درجه سانتیگراد نگهداري شدند تا اتانول آنها تبخیر شود.
تذکر: در صورت کمبود وقت میتوان عصارههای درون فالکون را درون پتریدیش ریخته و به مدت 1 ساعت در دمای 50 درجه سانتیگراد قرار دهیم.
6- پس از تبخیر الکل، فقط جرم زرد رنگ یا سفید رنگی در کف پتریها باقیماند، كه با 40 میلیلیتر آب مقطر شستشو داده و درون فالکون 50 ميلي ليتر ريخته شد.
7- به منظور حذف رسوبات اضافی و ترکیبات دیگر، مقدار 5 میلیلیتر از محلول 5% سولفات روی و 7/4 میلیلیتر از محلول هیدروکسید باریم ۳/۰ نرمال را کاملاً ورتکس کرده و به فالکونها اضافه شد.
8- فالکونها به مدت 10 دقیقه با سرعت 3000 دور در دقیقه سانتریفیوژ شدند.
9- مقدار 2 میلیلیتر از عصاره فاز مایع بعد از سانتریفیوژ به فالکون 15 ميلي ليترمنتقل شد.
10- به هر لوله آزمایش 1 میلیلیتر محلول 5% فنل اضافه نموده، سپس به شدت تکان داده تا کف در آن ظاهر شد.
11- بوسیله پاپیتور مقدار 5 میلیلیتر اسید سولفوریک 98% به داخل هر یک از نمونهها اضافه شد.
تذکر1: مرحله 10 و 11 حتماً باید زیر هود انجام گیرد.
تذکر2: برای تهیه شاهد، 1 میلیلیتر فنل و سپس 5 میلیلیتر اسید سولفوریک 98% در یک فالکون ريخته شد.
12- پس از آمادهسازی محلولها 45 دقیقه صبر نمودیم تا رنگ محلولها تثبیت گردد. سپس نمونهها با دستگاه اسپکتروفتومتر (با استفاده از نور عبوری) با طول موج 485 نانومتر قرائت شدند.
13- استانداردهای قند محلول در کووت دستگاه اسپکتروفتومتر ریخته و مقدار قند در طول موج 485 نانومتر قرائت، و منحنی استاندارد رسم شد. سپس میزان جذب در نمونههای گیاهی را قرائت نموده و با قرار دادن در معادله خط مقدار قند بدست آمد.
روش تهیه استاندارد ها:
برای تهیه استاندارد های 20 ، 40 ، 60 و 80 پی پی ام گلوکز، مقدار 2 میلی لیتر از استوک استاندارد ها را برداشته و مراحل 10 و 11 بر روی آن انجام داده شد. برای بلانک از 1 میلی لیتر فنل 5% و 5 میلی لیتر اسید سولفوریک 98% استفاده گردید .
برای تهیه استوک استاندارد ها ابتدا محلول 1000 پی پی ام گلوکز را تهیه کرده و سپس برای استاندارد های 20 ، 40 ، 60 و 80 پی پی ام به ترتیب مقدار 1 ، 2 ، 3 و 4 میلی لیتر از محلول 1000 پی پی ام برداشته ودر بالن ژوژه 50 میلی لیتری حجم آن را با آب مقطر به 50 میلی لیتر رسانیده شد . سپس با استفاده از دستگاه اسپکترو فتومتر ، مقدار جذب را مشخص کرده و منحنی استاندارد رسم گردید.
منابع:
حسیبی، پ. 1386. بررسی فیزیولوژیکی اثر تنش سرما در مرحلهی گیاهچهای ژنوتیپهای مختلف برنج. رساله دکتری دانشگاه شهید چمران اهواز. ص.145.
Sheligl, H. Q. 1986. Die verwertung orgngischer souren durch chlorella lincht. Planta Journal, 47-51.
عضو هیات علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز هستم و این وبلاگ را برای به اشتراک گذاشتن تجربیات شخصی در زمینه علوم زراعت و فیزیولوژی گیاهان زراعی با دانشجویان و دانش پژوهان علاقه مند و همچنین ذکر نکاتی ادبی و اخلاقی برای اشاعه فرهنگ آموزش رایگان برای همه ایرانیان ایجاد کرده ام. مطمئنا این وبلاگ دارای کاستی های فراوانی است که امیدوارم با در نظر گرفتن نظرات ارزشمند شما آن را روز به روز بهبود بخشم.